A fénymásoló bérlés ma a hatékony irodai munka alappillére, pedig maga a készülék nem is olyan régóta létezik. Következzen egy kis képzeletbeli utazás!

Gondolta volna, hogy a fénymásológép mindössze 85 éves múltra tekint vissza? Pedig pontosan ennyi idővel ezelőtt született meg a világ első xerografikus másolata. Az viszont nem ilyen egyértelmű, hogy az alapötlet kinek a nevéhez fűződik, mert bár a világ Chester Carlsont ismeri a fénymásológép szülőatyjaként, vannak, akik szerint van a történetben egy magyar szál is.

Amerikai vagy magyar találmány?

A fénymásolás feltalálója hivatalosan az amerikai Chester Carlson, aki társával, Otto Korneivel készítette el az első fénymásolatot. Mindez 1938 október 22-én történt New Yorkban, egész pontosan Queens kerület Astoria városrészében. Az első lemásolt papíron éppen ezek az információk szerepeltek, azaz a helyszín és a dátum: „10-22-38 Astoria”.

Azonban magyar és svájci fizikusok szerint a történet Selényi Pállal kezdődik, aki már a nevezetes dátum előtt tervezett és épített egy fénymásolásra alkalmas gépet. Bár a mai napig nem nyert bizonyítást, mivel Carlson nem csak fizikusként, hanem szabadalmi jogászként is működött, ismerhette a kapcsolódó találmányok és szabadalmak részleteit.

fénymásológép bérlés

Kezdetleges verzióból sorozatgyártás

A fénymásológép eredeti verziójában úgy működött, hogy egy földelt fémlemezre fotovezető réteget vittek fel, melyet dörzsöléssel feltöltöttek, majd rávetítették a képet. Az eredmény, hogy a megvilágított helyeken kisül a foto-elektromos réteg. Adott volt tehát a rejtett elektrosztatikus kép, amit porral előhívtak, papírt nyomtak rá, végül pedig hevítéssel, lakkal rögzítették.

A találmány tökéletesítését követően Carlson megegyezett a Battelle Memorial Institute-tal, és 1944-ben elindult a gyártás. Valamivel később a Haloiddal is meglett a kapcsolat, ez az a cég, amit ma Xeroxként ismerünk, nekik köszönheti a világ az ipari fejlesztést. A Xerox-gépnek is nevezett készülék sorozatgyártása az első fénymásolat elkészítése után 12 évvel, 1950-ben vette kezdetét.

És mi a fénymásológépek jelene?

85 év alatt eljutottunk odáig, hogy ma már bárkinek lehet egy ilyen készüléke, sőt, komplett szolgáltatás épült köré, évek óta dübörög a fénymásológép bérlés. Ezek a gépek már korántsem annyit tudnak, mint az eredeti verzió, nagy teljesítményű, multifunkcionális készülékekről van szó, amik nélkül nincs hatékony irodai munka.

A tőlünk bérelhető DEVELOP ineo+ szériába tartozó gépek elképesztő másolási és nyomtatási sebességgel, rugalmas finishelési megoldásokkal és médiakezeléssel támogatják a munkát. Olyan extrákat tudnak, mint amilyen a mobil nyomtatási funkciók és integrált időmegtakarító megoldások, mindez pedig okostelefonszerű működtetéssel válik igazán felhasználóbaráttá.

fénymásológép bérlés

Fénymásoló bérlés vs. vásárlás

Bár elsőre talán úgy tűnhet, hogyha bárkinek lehet egy saját gépe, a bérlés kevéssé kedvező megoldás, valójában egy nagyon is kedvező szolgáltatásról van szó. Ha ezt az opciót választja, az egyetlen, amiről gondoskodnia kell, az a másolópapír beszerzése, minden mást mi vállalunk magunkra. Nincs javítási költség és amortizáció, így minden tervezetten haladhat a maga útján.

Az Ön irodájában már van egy olyan gép, ami teljes mértékben kiszolgálja a céget és még a fenntartása is kedvező? Nincs? Akkor lehet, hogy éppen ránk van szüksége! Fénymásoló bérlés Budapesten, egy igazán jó gépparkkal és egy rugalmas, szakmailag is hiteles csapattal – ezt tudjuk nyújtani Önnek is. Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén!